Prosze pomóżcie. Nie wiem jak to obliczyc :(
Nikita: Oblicz granice ciągu:
| | (n + 2)! + (n + 1)! | |
an= |
| |
| | (n + 3)! | |
10 sty 21:51
Mila:
| (n+1)! [n+2 +1] | |
| |
| (n+1)! (n +1) (n +2) | |
10 sty 21:57
Eta:
@Mila
W mianowniku brakuje jeszcze (m+3)
10 sty 21:58
Eta:
tzn. (n+3)
10 sty 21:59
Mila: zgoda.
10 sty 22:03
Nikita: | | 1 | |
czyli wynik to : |
| tak? |
| | n + 2 | |
Mi tak wyszło ale ma inaczej trochę:
| | (n +1)!(n + 3) | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (n +1)!(n + 2)(n + 3) | | n + 2 | |
10 sty 22:12
Mila: Dobrze , ja w drugim wpisie zrobiłam literówkę (cyfrówkę ?) w mianownku.Ale widzę, że pomogło.
10 sty 22:17
Nikita: Tak , Dzięki.

Ale mam jeszcze problem z takim ciągiem który jest podobny,
ale nie mogę sobie z nim poradzić:
| | (n +2)! + (n + 1)! | |
an= |
| |
| | (n + 2)! − (n + 1)! | |
10 sty 22:21
Mila:
To robimy tak samo! (n +2)! = (n +1)! ∧ (n +2)
| (n +1)![n+2 + 1] | |
| = |
| (n+1)![[n+2 −1] | |
mam nadzieję, że nie ma literówki.
10 sty 22:36
Nikita: ok, ale skoro mam obliczyć granicę czyli teraz moge po prostu podzielić licznik i
mianownik przez n

w tedy wychodzi mi 1.

Tak?
10 sty 22:42
Mila: Tak!
10 sty 23:30