:(
Nikita: oblicz granicę ciągu:
an= √2n (√3n+2 − √3n)
10 sty 21:39
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru:
10 sty 21:47
Nikita: | | 3n + 2 − 3n | | 2 | |
= √2n( |
| ) = √2n( |
| ) = √2n * 0 = 0 |
| | √3n + 2 + √3n | | √3n + 2 + √3n | |
Czy tak ma być
10 sty 21:56
Krzysiek: nie bardzo...
√2n daj do licznika i podziel licznik i mianownik przez √n
10 sty 21:58
alfa: | | √2n(√3n+2−√3n)(√3n+2+√3n) | |
√2n(√3n+2−√3n)= |
| |
| | (√3n+2+√3n) | |
| | √2n[(√3n+2)2−(√3n)2] | | √2n(3n+2−3n) | |
= |
| = |
| |
| | (√3n+2+√3n) | | (√3n+2+√3n) | |
| | 2√2n | | 2√2 | | 2 | |
= |
| = |
| = √ |
| |
| | (√3n+2+√3n) | | 2√3 | | 3 | |
10 sty 22:00
Nikita: hmm... nie wiem czy o to chodzi, ale w mianowniku mi wyszło
√3 +
√3, a w liczniku:
| 2√2n | |
| . Jak nie o to, to już na prawdę nie wiem.  |
| √n | |
10 sty 22:05