oblicz:
asia: log1/312−log1/34 3/√3
26 mar 17:08
Mickej: | | 1 | | 1 | | 3 | |
log |
| 12−log |
| 4= |
| tak to wygląda  |
| | 3 | | 3 | | √3 | |
26 mar 17:45
asia: nie w podstawie logarytmu jest 1/3 a dalej 4 pierwiastek 3 stopnia z √3 i jest to takie
zadanie do obliczenie nie przyrównane do niczego
26 mar 18:02
Eta: Witam!
| | 12 | | 3 | |
= log13 |
| = log13 |
|
|
| | 4√3 | | √3 | |
| 3 | |
| } = 31*3−13 = 323 = 13−23
|
| √3 | |
teraz:
−
23*log
1313 = −
23*1= −
23
26 mar 18:15
Eta:
pierwsze przekształcenie wynika ze wzoru:
logab1 − loga b2 = loga (b1b2 ) wiesz już ?
26 mar 18:19
asia: nie bardzo ale dzieki
26 mar 18:22