Robin: Dany jest wierzchołek A (-7,0) trójkąta ABC i równanie prostej zawirającej bok BC:
y=3x-9. Środkowa AS zawiera się w osi OX. Wysokość AD podzieliła bok BC w stosunku |BD|
: |DC| = 1:3 Oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
Ogólnie to wyznaczyłęm punkt D(2,-3) i rówananie prostej w której zawarta jest wysokość
AD : y+1/3x -7/3 . Punkt S (3,0) i nie wiem co dalej , ze wzory na odległość 2 punktów
czy odległość punktu od prostej ? hmm,......
29 kwi 15:44
Jakub: B=(x1,y1)
C=(x2,y2)
ze wzoru na środek odcinka czyli punkt S=(3,0) masz
x1 + x2 y1+y2
------------- = 3 -------------- =0
2 2
tutaj za y1 wstaw 3x1+9, a za y2 wstaw 3x2+9
no i teraz drugie równanie trudniejsze
3/4(x2 - x1) = x2 -2 <- to równanie z tego że 3/4 |BC| = |DC| i tw. Talesa
zrób dobry rysunek
29 kwi 21:08
Robin: nie kumam w max, tego 2 rówaniania, a Tw talesa to jak jest kąt i dwie proste równoległe
czy nie

? nie czaje
30 kwi 22:49
Jakub: No właśnie kąt i dwie proste.
Do rysunku prostej y=3x-9 dorysowałem prostą równoległą do osi x i przechodzącą przez
punkt C i tutaj mam kąt.
Proste równoległe to proste pionowe przechodzące przez punkty B i D.
Punkty B i C zaznacz na początku tak "na oko", aby tylko zrobić rysunek.
1 maj 00:04