P
marysia: Chciałabym prosić o pomoc w zadaniu:
Dane: 10 kul białych, 10 kul czarnych, 2 urny
Do każdej z urn wrzucamy 10 kul
jak należy rozmieścić kule, aby P wylosowania 2 kul B, gdy los bez zwracania,2 kule z losowo
wybranej urny, było największe?
Mi ciągle wychodzi 5, a powinno wyjść 10.
Ja rozwiązywałam to tak:
n − kule czarne w I urnie, 10−n − kule białe w I urnie; n − kule białe w urnie II, 10−n − kule
czarne w II urnie
| | 10−n | | 9−n | | n | | n−1 | | 2n2−20n+90 | |
12( |
| * |
| + |
| * |
| = |
| =190−19n+12 |
| | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 2*90 | |
Wyliczyłam n
w = 5