g. analityczna
anka: Punkty C=(6,6) i D=(2,4) są krańcami krótszej podstawy trapezu równoramiennego ABCD. Dłuższa
podstawa należy do prostej opisanej równaniem y=12x−2. Ramię trapezu ma długość √40
Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
10 sty 20:44
dero2005:

oblicz odcinek k (odległość punktu C od prostej AB)
oblicz długość odcinka FB z pitagorasa
oblicz równanie prostej CF jako prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt C
oblicz współrzędne punktu F przez porównanie równan prostych CF i AB
oblicz współrzedne punktu B z równania na odległość dwóch punktów F i B
punkt A podobnie
10 sty 22:01
anusiak:
A(x;1/2x−2)
√40 = |AD|=|CB|
√40=√(2−x)2+(1/2x−2)2
√40=√x2−4x+36−6x+1/4x2 | *(2)
40 = 5/4x2−10x+40
5/4x2−40=0
x(x−8)=0
x=0 x=8
y=−2 y=2
Stąd: A(0,−2) B(8,2)
5 kwi 21:05
baq: punkt B jest tutaj zle wyznaczony. wartosci przy A sie zgadzaja, ale dla punktu B nalezy tak
samo stworzyc drugie, osobne rownanie. dokladnie tak samo jak przy punkcie A. czyli : √40 =
√(x−6)2 + (x−8)2, otrzymujemy rownanie z jedna niewiadoma, wynikiem jest 4 v 12. Z rysunku
widac, ze x≠4, czyli punkt B = (12,4)
16 mar 18:09
baq: BŁĄD BŁĄD BŁĄD

! przepraszam. to równanie wygląda tak :
√40=
√(xb−6)2+1/2xb−8)2
16 mar 18:12