W ciagu ilu godzin kazda z rur napełnia basen?
Alessandra: Dwie rury doprowadzają wodę do basenu pływackiego.Gdy każda z nich pracuje oddzielnie,pierwsza
napełnia basen w czasie o 12h krótszym niż druga.Po 10 h pracy pierwszej rury zamknięto ja , a
otwarto drugą, która napełniła pozostała część basenu w ciagu 16h. W ciagu ilu godzin każda z
rur, pracujac oddzielnie, napełnia basen?
10 sty 20:39
ejendi: R1,R2− wydajności rur
R1*10+R2*16=V basenu
R1*t1=V
R2*(t1+12)=V
V*10/t1+V*16/(t1+12)=V dzielimy przez V
10/t1+16/(t1+12)=1
10(t1+12)+16t−t1(t1+12)=0
rozwiazać równanie,
t1, t2=t1+12
powinno być ok jak nie to będziemy działać
10 sty 22:37
Alessandra: równanie to jest w postaci
−t
2 +14t +120=0
Δ=676
√Δ=26
t=20
wyszło raczej dobrze......
wielkie dzięki za pomoc
11 sty 11:52