matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Ania:
Wyznacz liczbę x tak, aby ciąg (cos x, cos
2
x, cos 2π) był ciągiem arytmetycznym.
10 sty 20:30
emte:
cosx+cos2π
cos
2
x=
2
10 sty 20:35
rumpek:
Z wiedzy o ciągu arytmetycznym wiemy, że:
2b = a + c
2cos
2
x = cosx + cos2π (cos2π = cos360 = 1) 2cos
2
x − cosx − 1 = 0 t = cosx, t∊<−1,1> 2t
2
− t − 1 = 0 Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√
Δ
= 3
1 − 3
−2
1
t
1
=
=
= −
4
4
2
1 + 3
t
2
=
= 1
4
1
1
o
cosx = −
2
2π
x =
+ 2kπ, k∊C
3
4π
x =
+ 2kπ, k∊C
3
2
o
cosx = 1 x = 2kπ, k∊C
10 sty 20:35