proszę o jak najszybsze wykonanie zadania wraz z wytłumaczeniem
Raiden: Prosta m o równaniu y=3x + 2 jest obrazem prostej k o równaniu y= 3x − 1 w pewnym przesunięciu
równoległym. Podaj przykład wektora przesunięcia.
10 sty 20:23
beti: [0,−3] albo [1,0]
10 sty 20:30
Raiden: fajnie ale jak to obliczyć?
10 sty 20:31
beti: możesz np narysować obie proste w jednym ukł. wsp. i wyznaczyć poziomy i/lub pionowy wektor
przesunięcia (tzn o ile jednostek w dół lub o ile jednostek w prawo trzeba przesunąć pierwszą
prostą, żeby otrzymać drugą). Wektor pionowy ma wsp. [0,?], a poziomy [?,0]
10 sty 20:50
beti: Możesz też rozwiązać zad. rachunkowo. Np tak:
f. pierwsza ma wzór ogólny y=f(x) = 3x+2
f. druga powstaje po przesunięciu pierwszej
1) poziomo − i wtedy ma wzór y = f(x−p) = 3(x−p) +2 = 3x − 3p + 2
ale wiemy, że jej wzór to y = 3x−1, więc porównujemy te dwie postacie i
mamy:
3x−3p+2 = 3x−1
−3p = −3
p = 1
czyli wniosek: przesunięcie nastapio o 1 jedn. w prawo, czyli wektor [1,0]
2) pionowo − wzór f. to y = f(x)+q −− czyli żeby z (+2) otzymać (−1) trzeba dopisać (−3) − i to
jest to q − i otrzymujesz wektor [0,−3]
nie wiem, czy jasno to wytłumaczyłam
10 sty 21:03