funkcja kwadratowa
adaaaaaa: wyznacz monotonicznosc i zbior wartosci funkcji kwadratowej
a]
f(x)=2x2+8x−10
b]
g(x)=3x2+6x+12
10 sty 20:19
beti: oblicz wsp. wierzchołka (p,q), bo:
p − jest potrzebne do określenia monotoniczności
q − jest potrzebne do wyznaczenia zbioru wartości
10 sty 20:21
adaaaaaa: mam pytanie czy to b€dzie tak?
do pierwszego przykladu a=2 b=8 c=−10
Δ=b2−4ac
Δ=82−4∧2∧(−10)
Δ=64−80
Δ=−16
y=2(x−p)2+q
10 sty 20:46
adaaaaaa: CZEKAM
10 sty 20:52
adaaaaaa: PLISSSSSSSSSSS
10 sty 20:56
adaaaaaa: ALE NUDA ZARAZ ZASN€ PLIS O POMOC
10 sty 21:01
adaaaaaa: POMOCYYYYYYYYYYY
10 sty 21:05
beti: czemu Δ=64−80

powinno być 64+80
Δ=144
10 sty 21:07
adaaaaaa: TAK MI WYSZLO
10 sty 21:11
beti: w wierzchołku wykres "zakręca" i zmienia mu się monotoniczność, a ramiona ma skierowane do góry
(a>0), czyli:
f. jest malejąca w przedziale (−∞, p), czyli (−∞, −2), bo p=−2
f. jest rosnąca w przedz. (p, +∞), czyli (−2,+∞)
Zb. wartości to przedział <q,+∞), czyli <−18, +∞), bo q=−18
10 sty 21:12
adaaaaaa: TERAZ JUZ ROZUMIEM DZIEKUJE
10 sty 21:17