PILNE!!!!!
jola: Pomoże ktoś? W stożek o objętości 144π(2√2+√6) i tworzącej nachylonej do płaszczyzny
podstawy pod kątem 75o wpisano kulę. Oblicz V i pole całk. kuli.
10 sty 20:18
jola: Błagam Was o pomoc
10 sty 20:57
ejendi: trochę rzeźnia obliczeniowa
jak nikt nie zrobił to spróbuję
10 sty 21:04
ejendi:
Vs=πr2h/3
πr2h/3=144π(2√2+√6) gubimy π
h/r=tg75=2+√3
h=r(2+√3)
1/3*r2*h=144(2√2+√6)
2√2+√6=√2(2+√3)
1/3*r3(2+√3)=144√2(2+√3)
1/3*r3=144√2
r3=3*144√2
rk=r*tg(75/2) dwusieczna kąta
wzóra na Vk i Pk i obliczenia
jeszcze jest wzór na tg(α/)=pierwiastek((1−cosα)/(1+cosα))
i tg(75/2)=pierwiastek((4−√6−√2)/(4+√6−√2)
10 sty 21:28
jola: nie do końca rozumiem
10 sty 22:01
jola: wyliczenie r kuli w zupełności mi wystarczy
10 sty 22:02
jola: dlaczego taki tg wyszedł, ja liczyłam i mi wyszło U{4√3{3}
10 sty 22:10
jola:
10 sty 22:16