oblicz granice
Kasia: lim x→0+ (sinx) √x Ten pierwiastek jest w potedze. Niestety nie umialem go
wstawic.Bardzo prosze o rozwiazanie
10 sty 20:11
Krzysiek: ab =eb* lna
i liczysz granicę wykładnika
10 sty 20:13
Kasia: tak tez zrobilam ale pozniej nie jestem pewna swoich poczynan. Ciagle wychodzi mi symbol
nieoznaczony
10 sty 20:15
Krzysiek: skorzystałaś z reguły de l'hospitala?
10 sty 20:20
Kasia: tak korzystalam. ale cos nie wychodzi mi.
10 sty 20:26
Krzysiek: ctg zamieniasz na tg (i 'wrzucasz' go do mianownika)
a z mianownika ułamek wrzucasz do licznika
| | x | |
i korzystasz z tego, że: lim x→0 |
| =1 |
| | tgx | |
10 sty 20:30
Kasia: czyli wynik koncowy jest = 0
10 sty 21:35
Krzysiek: jeżeli jest to granica wykładnika liczby e to tak
e0 =1
więc końcowy wynik to 1
10 sty 21:47
Kasia: a no wlasnie chodzilo mi ze z tamtego wychodzi zero czyli podsumowujac 1 . dzieki wielkie
10 sty 21:56