asymptoty funkcji
kamila: Moim zadaniem jest wyznaczyć asymptoty i coś mi tu nie wychodzi
a dokładnie mam problem z asymptotą pionową to jedną wyliczyłam że równa się y=1
ogólnie dziedzina funkcji to e należy do R bez 2
więc aby policzyć pionowe to liczę granicę w punkcie 2
| | 1 | |
I wychodzi mi e do potęgi |
| i tu liczę 0 z prawej i z lewej |
| | 0 | |
i jak mam e do 1/0 z lewej to e
−∞ = 0
a z prawej e
∞=
∞
no i skoro jest 0 i
∞, to znaczy że tam nie ma tej asymptoty a w odpowiedziach jest:((...