oblicz potegi
gosia: blagam was o pomoc:
wyliczcie mi prosze a albo k:
12 a
−12*(a+k)
12 =5
wynik powinien wyjsc k=3a
ale nie mam juz pomyslow
10 sty 20:08
krystek : | | a+k | | 1 | | a+k | |
( |
| )1/2=10 |
| log( |
| )=log(10) |
| | a | | 2 | | a | |
a+k=2a ( i nie wiem czy dobrze zapisałaś ) bo a=k wyjdzie
10 sty 20:20
gosia: krystek
wielkie dzieki za pomoc ale niestety musi wyjsc 3a
10 sty 20:28
krystek : Musiałoby być w nawiasie k−a i wówczas k=3a
10 sty 20:30
gosia: chyba ze cos wczesniej pokrecilam, poczekaj sekundke napisze cala droge wyliczania
10 sty 20:35
gosia: U { 12 * a−12 * (a+k) 12 + a 12 * 12 * (a+k)−12 }{
a12 * { 12 } * (a+k)−12 =5
10 sty 21:04
gosia: o ludzie ja nie da rady tego napisac. szybciej by bylo gdybym to slownie napisala
10 sty 21:05
gosia: to ma by duzy ulamek.
na gorze jedna druga razy a do minus jednej drugiej, razy w nawiasie a+k do jednej drugiej + a
do jednej drugiej razy jedna druga i razy w nawiasie a+k do minus jednej drugiej, a na dole:
a do jednej drugiej razy jedna druga i razy w nawiasie a+k do minus jednej drugiej i wszystko
ma sie rownac 5
z tego trzeba obliczy k
10 sty 21:09
gosia: sorry ale nie dam rady inaczej
10 sty 21:10
gosia: U{ 12 * a−12 * (a+k) 12 + a 12 * 12 * (a+k)−12 }
{ a 12 * 12 * (a+k)−12 } =5
10 sty 21:19
gosia: ale z tego zrobic duzego ulamka nie dam rady
10 sty 21:20
beti: ale fajny przykład

faktycznie wychodzi k=3a
możemy po kolei analizować
10 sty 21:23
gosia: o proszeeeee
10 sty 21:25
beti: | | 1 | |
wyłącz w liczniku |
| przed nawias i skróć z takim samym ułamkiem w mianowniku, a następnie |
| | 2 | |
przekształcimy te iloczyny tak, żeby miały takie same wykładniki
10 sty 21:26
gosia: jak dla mnie straszny juz caly dzien nad tym siedze, i placze o reszte nie pytaj bo wezme sie
jutro dzisiaj nie mam juz nerwow...
10 sty 21:26
gosia: oki i co teraz
10 sty 21:30
beti: licznik:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a− |
| /a do potęgi.../ = ( |
| ) |
| / |
| do potęgi.../
|
| | 2 | | a | | 2 | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
tak samo (a+k) do potęgi [− |
| ] = ( |
| ) do potęgi |
|
|
| | 2 | | a+k | | 2 | |
czy na razie jest to jasne

bo też mam problemy z tymi piętrusami
10 sty 21:32
gosia: nio chyba wiem jak to zapisac, i co dalej...
10 sty 21:37
beti: teraz mnożymy wyrazy w pierwszym składniku i w drugim składniku (zgodnie z zasadą a
n*b
n =
(ab)
n):
| | a+k | | 1 | | a | | 1 | |
( |
| )do potęgi |
| + ( |
| )do potęgi |
|
|
| | a | | 2 | | a+k | | 2 | |
dla ułatwienia możemy jeszcze obrócić podstawę pierwszej potęgi:
| | a+k | | 1 | | a | | 1 | |
( |
| )do potęgi |
| = ( |
| )do potęgi (− |
| )
|
| | a | | 2 | | a+k | | 2 | |
| | a | | 1 | |
podobnie mianownik: ( |
| )do potęgi |
| |
| | a+k | | 2 | |
10 sty 21:38
gosia: ok, a teraz co z tym kulasem
10 sty 21:42
beti: | | a | | 1 | |
cały ułamek mnożymy obustronnie przez ( |
| )do potęgi |
| i porządkujemy go tak, aby |
| | a+k | | 2 | |
oba wyrazy były po dwóch stronach równania:
| | a | | 1 | | a | | 1 | |
( |
| )do potęgi (− |
| ) = 4*(( |
| )do potęgi |
| )
|
| | a+k | | 2 | | a+k | | 2 | |
logarytmuję obie strony równania logarytmem o podstawie 2 i stosuję własności logarytmu:
| | 1 | | a | | 1 | | a | |
− |
| log2( |
| ) = log24 + |
| log2( |
| )
|
| | 2 | | a+k | | 2 | | a+k | |
| | a | |
porządkuję: −log2( |
| ) = 2 /*(−1)
|
| | a+k | |
log... = −2
| | a | | 1 | |
i teraz z def. |
| = |
|
|
| | a+k | | 4 | |
a+k = 4a
k = 3a ufffffffffff
10 sty 21:48
10 sty 21:54
beti: bo jak pomnożysz przez mianownik równanie, to ono wygląda mniej więcej tak:
| | a | | 1 | | a | | 1 | | a | | 1 | |
( |
| )do potęgi − |
| + ( |
| )do potęgi |
| = 5*( |
| )do potęgi |
|
|
| | a+k | | 2 | | a+k | | 2 | | a+k | | 2 | |
i przenoszę ten drugi uł. z lewej str. równ. na prawą i odejmuję od tego co już jest po prawej
10 sty 21:59
gosia: o boshhhhhheeeeeeee... dzieki dzieki dzieki dzieki tylko jeszcze jedno pytanko co to za
definicja bo logarytmy to juz w ogole czarna magia dla mnie
10 sty 22:08
gosia: to chodzi o ten normalny log a b=x tak ? i z tego 2−2 = 14
10 sty 22:14
beti: def. logarytmu:
logab=c <=> ac=b
10 sty 22:15
beti: właśnie tak
10 sty 22:15
gosia: beti jestes aniolem DZIEKUJE CI KOCHANA
10 sty 22:15
beti:
10 sty 22:17
gosia: moge sie spytac gdzie ty sie tego nauczylas? ja chyba zrezygnuje z tych studiow bo nie dam
rady...
10 sty 22:17
beti: dasz, dasz
uszy do góry, ćwiczenie czyni mistrza
10 sty 22:19