Prosze pomóżcie :(
Nikita: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym e
n:
10 sty 20:04
Krzysiek:
skorzystaj z liczby e
10 sty 20:06
Nikita: tak wiem o tym ale póżniej mi się nie zgadza.
| | 3 | | 1 | | n+2 | |
(1+ |
| )n+2 = [(1+ |
| ) |
| ]3 |
| | n | | n3 | | 3 | |
10 sty 20:17
10 sty 20:19
Nikita: = e
3

?
10 sty 20:19
Krzysiek: tak, tylko trochę źle skorzystałaś z tego
10 sty 20:22
Nikita: dlaczego? Kurcze teraz to już wgl tego nie kumam. mógłbyś mi to jakoś tak jaśniej wytłumaczyć?
10 sty 20:31
Krzysiek: w nawiasach [ ] ciąg zmierza do e, potęga za nawiasem zmierza do 3
więc granica to e3
10 sty 20:34
Nikita: Ale jak ta potęga za nawiasem zmierza do 3

jak dla mnie to zmierza do
∞
10 sty 20:39
Krzysiek: podziel przez n licznik i mianownik ...
10 sty 20:40
Nikita: to teraz mi zmierza do 0
10 sty 20:43
Krzysiek: | | 3 | |
ale samą potęgę podziel...zostaje |
| =1 |
| | 1 | |
10 sty 20:45
Krzysiek: =3
10 sty 20:45
Nikita: a tej trójki nie dziele przez n ?
10 sty 20:57
Krzysiek: tam jest w liczniku (w potędze) 3(n+2) =3n+6
| | 6 | |
jak podzielisz przez n to otrzymujesz: 3 + |
| |
| | n | |
10 sty 20:59
Nikita: AHa

Juz rozumiem

Dziękuję .
10 sty 21:07