Zadanie tekstowe z funkcją wymierną !
Patrycja: Proszę o pomoc:
Ojciec i syn pracując razem wykonaliby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jednak po
ośmiu dniach wspólnej pracy syn zachorował, ojciec pracując sam potrzebował jeszcze
pięciu dni do ukończenia pracy. W ciągu ilu dni każdy z nich, pracując sam, mógłby
wykonać tę pracę?
Noo nie mam zielonego pojęcia, jak dane w ogóle zapisać ! !
26 mar 16:55
Patrycja: Widzę, że muszę pisać by utrzymać się na pozycji dobrej widoczności
26 mar 17:17
tim: x − praca wykonana przez 1 dzien ojca
y − −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− syna
12x + 12y = 1
8x + 8y + 5x = 1
Spróbuj dalej rozwiązać
26 mar 17:22
:)): 12x= 12y +1
8y=1−5x−8x
niech następna osoba rozwiąze dalej

Łancuszek
26 mar 17:39
Patrycja: Darujmy sobie te łancuszki ...
I przykro mi to stwierdzić, ale to są złe równania, bo rozwiązywać takie równiania to
umiem, więc raczej się nie pomyliłam, to ma być z funkcją wymierną.
26 mar 17:47
Patrycja: Nikt nie ma żadnych pomysłów?
Ehhh...
26 mar 19:41
kaz: w jeden dzień ojciec i syn wykonają pracę
x−ojciec
y−syn
1/x+1/y=1/12
po 8 dniach
8/x+8/y=8/12
po 12 dniach
8/x+8/y+5/x=1
czyli biorąc 1 i 2 równanie w układ równań obliczymy x i y
26 mar 20:32
kaz: 1 i 3 oczywiście
26 mar 20:39