pomocy z logarytmem :(
aleks: pomozcie obliczyc log√3/39=x
czyli √3\3x=9 i napiszcie mi tak zeby wykladniki byly te same ja wiem ze x=−4 bo na oko
widac... dzieki za pomoc
10 sty 19:46
Krzysiek: to może Ty napisz a ktoś sprawdzi...
10 sty 19:47
aleks: wlasnie nie umiem zrobic takich samych wykladnikow zeby x moznab ylo obliczyc
10 sty 19:49
10 sty 19:56
10 sty 19:58
piottttrrr: krzystek
mowilem o tych samych wykladnikach
10 sty 19:59
beti: | | 1 | |
3− { |
| x} = 3 2 − brzydki zapis  to co jest w {} jest w wykładniku |
| | 2 | |
10 sty 20:15
krystek : Ale o co chodzi?
(3
1/2−1)
x=3
2
3
−1/2x=3
2
x=−4
10 sty 20:27
krystek : Doprowadzasz do tych samych podstaw a porównujesz wykładniki!
10 sty 20:28