PROCENTY
Olga: W pewnym prostokącie jeden z boków jest o 6 cm dłuższy od drugiego.Gdy parę dłuższych
boków skrócono o 20% a parę krótszych przedłużono o 25% otrzymano prostokąt o takim
samym obwodzie.Jaki obwód ma każdy z tych prostokątów?
26 mar 16:46
Basia:
Prostokąt 1
pierwszy bok x
drugi bok x + 6
Prostokąt 2
pierwszy bok x + 25%x = zapisz sama
drugi bok (x+6) − 20%(x+6) = wylicz sama
Zapisz L1 i L2
L1 = L2
Powodzenia
26 mar 17:01
%3Cb%3EBasia%3A%3C%2Fb%3E%20%0AProstok%C4%85t%201%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20pierwszy%20bok%20%20%20%20%20%20x%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20drugi%20bok%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20x%20%2B%206%0AProstok%C4%85t%202%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20pierwszy%20bok%20%20x%20%2B%2025%25x%20%3D%20zapisz%20sama%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20drugi%20bok%20%20%20%20%20%20%20(x%2B6)%20%E2%88%92%2020%25(x%2B6)%20%3D%20wylicz%20sama%0AZapisz%20L%3Csub%3E1%3C%2Fsub%3E%20i%20L%3Csub%3E2%3C%2Fsub%3E%0AL%3Csub%3E1%3C%2Fsub%3E%20%3D%20L%3Csub%3E2%3C%2Fsub%3E%0APowodzenia%0A%0A
26 mar 17:01
Jakub: Basia poprawiłem jedną rzecz. Takie błędy powinny już dużo rzadziej się zdarzać. Miejmy
nadzieję, że w ogóle.
26 mar 17:57