Obliczanie masy, prędkości i przebycie drogi.
Radek623: 1]. Siła R = 90N nadaje ciału przyśpieszenie a= 5m/s. Oblicz masę tego ciała.
2]. Po ilu sekundach działania siły F = 20N na ciało o masie m = 40kg przebiegnie ono drogę s =
225m.
3] Jaką prędkość uzyska ciało po upływie czasu t = 59s, jeśli pod wpływem siły F = 15N i masę m
= 21kg poruszało się z przyśpieszeniem.
Ktoś pomoże

?
M:
1) druga zasada dynamiki Newtona podstawiasz pod wzor wyznaczasz a
2) Tak samo z drugiej zasady dynamiki liczysz a−przyszpieszenie i wykorzystujesz wzor na droge
| | at2 | |
w ruchu jednostajnie przyszpieszonym konkretnie taki: S= |
| wyznczasz z niego t |
| | 2 | |
3) wyznaczasz przyszpieszenie jak w 1) a potem podstawiasz pod: V=at