Macierz itp
Patryk: hej mam pewien problem : mam obliczyć za pomocą metody cramera itp ukł.równan
x1+2x2+3x3=0
−x1+x2−2x3=1
x1+5x2+4x3=0
tworzę więc macierz = 1 2 3 : 0
−1 1 −2 : 1
1 5 4 : 0
no i tu wyznacznik wynosi det(a)=o więc maksymalny rząd tej macierzy to 2.
i tu się pojawia problem . Bo gdyby wyznacznik był różny od zera to zrobiłbym to za pomocą
cramera
a tak trzeba tworzyć jakieś macierze dopełnień , później jakaś k =parametryczna rodzina
rozwiązan coś tam coś tam.....
Jutro mam z tego kolokwium także nie chcę aby ktoś mnie pouczał tylko zrobił krok po kroku z
góry dziękuję
10 sty 19:24
Krzysiek: jeżeli nie jest obowiązkowa metoda Cramera ( bo i tak wyznacznik jest równy zero)
to doprowadziłbym tą macierz do postaci schodkowej i skorzystał z tw. Kroneckera Capellego
10 sty 19:33
Patryk: no właśnie tego chcę uniknąć w krysickim mozna nawet w takim przypadku robic cramerec... ale
zerknę na kronekera zobaczę także
10 sty 19:35