prawdopodobienstwo
celinka: Znalazłam kilka rozwiązań tego zadania ale nie kapuje dalej, liczę z ktoś tutaj mi z tym pomoże
Proszę o wytłumaczenie
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą wybranych ze zbioru
{0,1,2,3}.
10 sty 19:22
celinka:
10 sty 20:04
Krzysiek: zacznij od wypisywania tych liczb (możesz od najmniejszych bo się nie pomylić )...
10 sty 20:10
celinka: ok to jest na pewno jeden ze sposobów, zrobiłam, wyszło dobrze, ale jednak zajmuje to za duzo
czasu i można sie pomylić
Proszę o pomoc w tym zadaniu, ma ktos pomysł na krótszy sposób ?
10 sty 20:29
xxx: Tutaj trzeba sobie pomóc prawdopodobieństwem

Wszystkich liczb jest: n = 3*4*4 = 3*4
2=3*16= 48
Widać, że najmniejsza liczba trzycyfrową będzie liczba a
1 = 100

Różnica to r=1, bo mamy 100, 101, 102, 103, ...
Korzystamy ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego:
| | 2*100+(48−1)*1 | | (200+47)*48 | | 247*48 | | 11856 | |
S48 = |
| *48 = |
| = |
| = |
| = 5928 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jak widać ich suma wynosi 5928
10 sty 21:08
xxx: *Przepraszam nie prawdopodobieństwem a kombinatoryką
10 sty 21:09
xxx: Zgadza się?
10 sty 21:13