pomóżcie !!
KAŚKA: Dane są liczby a=2, b=0, c=1, d=3. Które spośród nich należą do dziedziny funkcji :
a) f(x) = √− x + √x + 1
b) f(x) = 1/2x − 6 + 1/√x
10 sty 19:15
krystek : a)0
b)1,2,
10 sty 19:23
emte: a)0,
b)2,1,3
10 sty 19:23
KAŚKA: Ale to chyba trzeba jeszcze jakoś obliczyć. Kompletnie tego nie kumam bo dość długo mnie nie
było
10 sty 19:32
krystek : Chcesz to licz ,podstawiajac każdą z liczb
| | 1 | |
np |
| widziśz ,że nie mo.zesz wstawić 3 |
| | 2x−6 | |
10 sty 19:34
emte: jeżeli w b) w mianowniku jest 2x−6, to 3 do dziedziny nie należy
10 sty 19:36
KAŚKA: aaa to o to chodzi

coraz bardziej rozumiem
10 sty 19:41
KAŚKA: noo raczej bd podstawiać bo musze miec dokładnie wszystko wyliczone
10 sty 19:42
krystek : ale pomyśl √x tox≥0 byłyby wszystkie ale i √−x to −x≥0 to x≤0 i zostaje tylko 0
10 sty 19:45
krystek : b) 2x−6≠0 i x≠0
x≠3 i x≠0
10 sty 19:48
KAŚKA: dzięki wielkie
10 sty 19:54