oblicz to...
zielina: I x2 − IxII <6
10 sty 19:09
Basiek: x2−IxI<6 ⋀ x2−IxI>−6
IxI<x2−6 ⋀ IxI<x2+6 i to znów rozpisujesz z definicji...
10 sty 19:11
zielina: czyli
−x<x
2−6 v x<x
2−6 ⋀ x<x
2+6 v −x<x
2+6

?
10 sty 19:15
krystek : ale zał dla każdej postaci x≥0 lub x<0 poniewaz musisz na końcu to uwzględnić!
10 sty 19:19
Basiek: Hm, moim zdaniem
(x<x2−6 ⋀ −x>x2+6 ) ⋀ (x<x2−6 ⋀ −x>x2+6)
Z tym, że chyba już nie kontaktuję...
10 sty 19:19
zielina: aaa ok dziekuje
10 sty 19:27
zielina: a co dalej?
10 sty 19:27
xxx: |x2−|x|| < 6
x2−|x| < 6 ⋀ x2−|x| > −6
10 sty 19:35
beti: Basiek − błędnie przekształciłaś pierwszą nierówność. Powinno być:
|x|>x2−6 i |x|<x2+6
10 sty 19:36
xxx: x2−x < 6 ⋀ x2−x > −6 ⋀ x2−x > −6 ⋀ x2−x < 6
10 sty 19:36
zielina: tylko mi chodzi jeszcze co dalej bo kompletnie nie wiem co dalej robić
10 sty 19:55
beti: 1) |x|>x2−6
x>x2−6 lub −x>x2−6
x2−x−6<0 x2+x−6<0
Δ=25 Δ=25
x1 = −2 x1 = −3
x2 = 3 x2 = 2
rozw. jest (−2,3) rozw. jest (−3,2)
sumą obu rozwiązań jest przedział (−3,3)
2) |x|<x2+6 −− rozw. podobnie
na koniec −− część wspólna rozw. 1) i 2)
10 sty 20:03