Podaj przykład liczby niewymiernej y, która spełnia nierównośc
galaxy: Podaj przykład liczby niewymiernej y, która spełnia nierównośc
4√2< y+2<5√2
Proszę o pomoc
10 sty 19:08
norka:
15 lip 18:21
Janek191:
4√2 < y + 2 < 5√2
4√2 < y + 2 i y + 2 < 5√2
4√2 − 2 < y i y < 5√2 − 2
y > 4√2 − 2 i y < 5√2 − 2
np. y = 4√2 − 1
=============
15 lip 19:05
pigor: ..., lub np.
4
√2<y+2<5
√2 ⇒ np. y+2= 4,5
√2 ⇔
y= 4,5√2−2 ∊W ⇔
⇔
y=12 (9√2−4) ∊W − spełnia daną nierówność . ...
15 lip 20:13
Janek191:
@Pigor
Masz pomyłkę : y =
12 ( 9
√2 − 4) ∉ W
16 lip 07:07
daras: pigor jest za szybki
16 lip 11:32
Mila:
Tylko o małej kreseczce zapomniał.
16 lip 16:33
pigor: ..., o kurde, przepraszam, to tak jak się bardzo
chce, a ręka nie nadąża za tym co głowa pomyślała, ...
16 lip 17:15