układ równań
mixek: trzycyfrowej liczbie, której suma cyfr wynosi 9, cyfra dziesiątek jest równa średniej
arytmetycznej cyfr setek i jedności. Jeżeli do tej liczby dodamy 198 to otrzymamy liczbę
złozoną z tych samych cyfr lecz w odwrotnej kolejności. Jakie są cyfry tej liczby.
to mój układ:
x−cyfra setek
y−cyfra dziesiątek
z− cyfra jedności
x+y+z=9
y=(x+z)/2
100x+10y+z+198+100z+10y+x
wychodzą błedy
czy mógłby mi ktoś zrobić tak abym pózniej mógł zastosować twierdzenie cramera?
10 sty 18:59
Eta:
x+y+z= 9
2y= x+z to 3y=9 ⇒ y=3
to x+z= 6
100x+10y+z +198= 100z+10y+x
99z −99x=198 /: 99 ⇒ z−x=2
rozwiąż x+z= 6
−x +z= 2
odp: liczby 432 i 234 różnią się o 198
10 sty 19:23