sprawdzicie?
MAT :(: Witam

Mam rozwiązanych kilka zadań z matmy,mógłby ktoś sprawdzić mi wyniki czy dobrze je mam
zrobione?Gdybym tu wrzuciła treści tych zadań i moje odp.sprawdziłby ktoś
10 sty 18:18
MAT :(: 1.Napisz wzór funkcji,której wykres
a)jest prostopadły do prostej −x+2y+3=0 i przechodzi przez punkt a=(0,5)
b)jest równoległy do wykresu 4x−2y+2=0 i przechodzi przez punkt B=(1,5)
c)jest równoległy do prostej y−=0 i przechodzi przez punkt C=(1,5)
10 sty 18:26
Tragos: wrzuć odp, sprawdzimy
10 sty 18:26
MAT :(: odp
a)y=2x+3
b)y=−2x+5
c)y=5
dobrze?
10 sty 18:27
Tragos: w a) na pewno źle
f(x) = 2x +3
f(0) = 3 ≠ 5
w b) źle
c) dobrze
10 sty 18:31
MAT :(: to jak to ma być?
10 sty 18:32
MAT :(: w a) 4x−2y+6=0 ?
10 sty 18:41
MAT :(: w b) 2x+y−5=0
10 sty 18:42
Tragos: a)
−x + 2y + 3 = 0
2y = x − 3
m: y = ax + b
a = −2
y = −2x + b
A(0,5) ∊ m ⇒ 5 = b
y = −2x + 5
y + 2x − 5 = 0
10 sty 18:43
MAT :(: skąd to się wzięło ?
−x + 2y + 3 = 0
10 sty 18:46