Podaj równanie okręgu... ?
Maciek: Podaj równanie okręgu o środku w początku układu współrzędnych, do którego należy punkt (2,−3)
_______________________________________________________________________________
To to jako środek obrałem pkt. (0,0) − początek układu współrzędnych,dalej to już nie wiem,
próbowałem robić coś ze wzorem na równanie okręgu ale nic nie wychodzi...
10 sty 18:10
Tragos: x2 + y2 = r2
r − promień okręgu (czyli odległość punktu (2, −3) od punktu (0,0))
10 sty 18:11
Tragos: r = √22 + (−3)2 = √4 + 9 = √13
r2 = 13
x2 + y2 = 13
10 sty 18:12
Maciek: no tak promień obliczyłem r=
√13 i co dalej ? w miejsce x i y mam podstawić 2 i −3 ? Pierwszy
raz się spotkałem z takim zadaniem ... Jutro poprawa, a ja chciałem wiedzieć jak to zrobić
krok po kroku
10 sty 18:19
bartek: nie. koniec zadania. koncowy wynik to x2 + y2 = 13
gdyż x2 to 0 i y2 to 0, a 13 to √13
10 sty 18:20
Maciek: nie odświeżyłem strony, czyli wygląd równania to x
2 + y
2 = 13 ? Banalnie proste... zmyliło
mnie na początku "do którego należy pkt. (2,−3)" nie wiedziałem że to będzie promień, ale
dzięki
10 sty 18:21