edytka: Suma długości krótszej przekątnej i boku rombu wynosi 16 cm . oblicz pole i wysokość
rombu , wiedząc że jego obwód jest równy 32 cm
prosze o pomoc i dziękuje z góry
26 mar 16:28
Eta: Witam!
Wreszcie porządnie napisałaś treść zadania

... teraz mogę Ci pomóc!
26 mar 16:36
edytka: dziękuje .. to co pomożesz mi ?
26 mar 16:46
Eta: Taaaaaaaak

napisz jaki jest wzór na obwód rombu o boku "a"
czekam
26 mar 16:57
edytka: obw= 4a
26 mar 17:00
Eta: oznacz przez : e −− dług. krótszej przekatnej
f −− " dłuższej "
zatem: e +a = 16
ja czekam na odp. na ptyanie ,które Ci zadałam
26 mar 17:00
Eta: Świetnie!
czyli: 4a = 32 to ile wynosi długość "a" podaj mi
26 mar 17:01
edytka: 8 cm
26 mar 17:03
Eta: Bardzo ładnie

to podstaw teraz i podaj jaką długość ma "e"
czekam!
26 mar 17:04
edytka: 8 cm
26 mar 17:06
Eta: Superrrrrrr

a= 8 cm i e= 8 cm
to teraz tak: wiesz ,że przekatne podzieliły ten romb
na cztery trójkąty prostokatne ( tak?
gdzie a −− przeciwprostokatna
12e −−− przyprostokatna
12f −−− druga przyprostokatna
wylicz z tw> Pitagorasa długość "f"
dasz radę ? poczekam i napisz mi jaką długość ma "f"
26 mar 17:10
edytka: √48
26 mar 17:15
Eta: Nieeee!
pomyliłaś się ! zobacz:
(
12f)
2 + 16 = 64
14f
2 = 48 /*4 => f
2 = 4*48 ( widzisz już gdzie był błąd?)
czyli f =
√192 =
√64*3 = 8
√3 teraz napisz wzór na poli rombu
( dwa wzory) znasz napewno
jeden a h i a drugi z e i f
i już niedługo koniec rozwiązywania

czekam!
26 mar 17:25
Eta: Hej! jesteś tam?
bo inni też czekają

Dawaj te wzory i dokończymy zadanie!
czekam 2 min.
26 mar 17:33
edytka: pole = 1/2 * e * f
pole = a* h
26 mar 17:38
Eta:
ok! nie , to nie!
P= 11e*f lub P=a*h
z pierwszego wyliczymy pole bo mamy dane e i f
wylicz i podstaw do drugiego wzoru
i wyliczysz "h" ( bo pola są takie same)
Powodzenia!
26 mar 17:38
Eta: Ok! już Ci napisałam i dasz już radę
26 mar 17:38
edytka: zastosowałam 1 wzór i wyszlo mi 32pierwiastki z 3
26 mar 17:39
Eta: Bardzo ładnie i takie jest to pole

teraz :
8h = 32
√3 => h = 4
√3 ( tak ?)
To wszystko!, dzięki ,ze chciało Ci się razem ze mną rozwiązywać!
.... rozumiesz dzięki temu ? tak?
26 mar 17:42
edytka: Dziękuje Ci bardzo za pomoc
26 mar 17:44
Eta:
26 mar 17:44
maria:
17 mar 22:00