Bardzo proszę o pomoc:)
KAsia: jaki jest współczynnik kierunkowy a, jaki wyraz wolny b funkcji liniowej f o równaniu:
f(x)=3x=4
10 sty 18:09
Tragos: f(x) = 3x + 4
f(x) = ax + b
a = 3 (współczynnik kierunkowy)
b = 4 (wyraz wolny)
10 sty 18:13
bartek: a−3 współczynnik kierunkowy b−4 wyraz wolny
10 sty 18:14
KAsia: aha to o to chodzi...
dziękuję
10 sty 18:15
KAsia: sporządź wykres funkcji liniowej przechodzący przez punkty: A=(3. −4), B=(−2, 1)
10 sty 18:16
bartek: to zaznacz punkt a i b na ukladzie wspolrzednym, zrob prosta i pozamiatane
10 sty 18:17
bartek:
10 sty 18:19
Tragos:

wykresem będzie prosta (czerwona)
10 sty 18:22
KAsia: wiedząc że współczynnik kierunkowy funkcji liniowej, której wykres jest prostopadły do wykresy
| | 1 | |
pewnej funkcji liniowej o równaniu f(x)=ax+b, jest równy: − |
| (jest przeciwny do |
| | a | |
współczynnika odwrotnego do a), podaj przykład dowolnej funkcji liniowej o wykresie
| | 3 | |
prostopadłym do prostej o równaniu: f(x)=2,6+ |
| x |
| | 7 | |
10 sty 18:25
bartek: no dokladnie. chodzilo mi o to samo, nie chcialo mi sie rysowac tak dokladnie
10 sty 18:25
KAsia: ale dlaczego tak, możesz mi to jakoś wytłumaczyć?
10 sty 18:27
bartek: 2860291 gg
10 sty 18:30
KAsia: L=−114,5
10 sty 19:07