planimetria - easy
FunnyBoy: Witam,
Mam problem z banalnym zadaniem.
W trójkącie równobocznym wysokość jest o 1 cm mniejsza niż bok a. Oblicz bok a.
Moje rozwiązanie:
h= a−1
| | 1 | | a2√3 | |
|
| * a * (a −1) = |
| |
| | 2 | | 4 | |
Po rozwiązaniu wychodzi mi, że bok a = 4 + 2
√3, jednak według odpowiedzi bok powinien być
równy 3 + 2
√3
Może ktoś zweryfikować, czy moje rozwiązanie jest poprawne?

Z góry dziękuję za pomoc.
10 sty 17:55
FunnyBoy: Tak dla ścisłości: Oblicz długość boku a
10 sty 17:55
ejendi: wyszedlem z takiego równania
a2=(a/2)2+(a−1)2
−a4/4+2a−1=0
i też jest
x1,x2=4+−2√3
10 sty 18:25
FunnyBoy: Czyli w odpowiedziach jest błąd

Dzięki za pomoc
10 sty 18:36
Mila: II sposób:
h= 0,5 √3∧a
h= a−1
a −1 =0,5 √3 /∧2
2a −2 =√3∧a
2a − √3a=2
a =4 +2√3
10 sty 22:30