zbadaj monotoniczność
Zrozpaczona ;(: | | n2+n−6 | |
Zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym an= |
| 2 |
| | n+3 | |
10 sty 17:49
Nikita: a masz gdzieś wynik

znaczy czy masz gdzieś zapisane już czy jest rosnący czy malejący
10 sty 17:58
bartek: ten ciąg jest rosnący. a1=0, a2=1 a3=2
10 sty 18:02
-:):
licznik do wielomianowej (n+3)(n−2)
zatem an=n−2
kolejne wyrazy ciągu leżą na prostej y=x−2 ... ciąg rosnący
(można też różnicą a{n+1}−an)
10 sty 18:15
beti: tylko różnica an+1 − an
10 sty 18:26
-:):
niby dlaczego tylko?
Skoro kolejne wyrazy leżą na prostej o współczynniku kierunkowym a=1 ... to

?
10 sty 18:52