matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij że miara kąta DCE = 135 stopni
Dexter:
W trójkącie prostokątnym ABC przedłużono przeciwprostokątną AB i obrano na przedłużeniach D i E tak, że IADI = IACI oraz IBEI = IBCI. Udowodnij, że I kąt DCEI =135 stopni.
10 sty 17:46