matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
benia:
oblicz całkę: ∫ cos2x dzielone przez cosx + sinx dx
10 sty 17:39
ZKS:
cos2x = cos
2
x − sin
2
x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
(cosx − sinx)(cosx + sinx)
∫
dx =
cosx + sinx
= ∫ (cosx − sinx)dx = sinx + cosx + C
10 sty 17:59