Ciągi
bartek: Ciągi.
| | x − 1 | | x + 3 | |
Dla jakiej wartości x liczby |
| , 8, |
| są kolejnymi wyrazami ciągu |
| | 2 | | 2 | |
arytmetycznego?
10 sty 17:39
10 sty 17:40
bartek: zgadza się. x=15. dziekuje bardzo. nie wiedzialem jak mam to zrobic.
10 sty 17:43
bartek: powiesz mi skąd 16 po prawej? pomnozylas 8 * 2? dlaczego
10 sty 17:44
Basiek: wszystkie tego typu zadania robi się z tej wlasności, że środkowy wyraz to średnia
arytmetyczna.
W ciągu geometrycznym, będzie podobnie, tylko środkowy będzie średnią geometryczną
10 sty 17:45
Basiek:
Teraz lepiej?
I od razu sobie pomnożyłam to *2, bo miałabym za dużo paskudnych piętrowych ułamków.
10 sty 17:46
bartek: no tak bo kazdy wyraz ciagu arytmetycznego jest srednia arytmetyczna wyrazow sasiednich. nie
wiedzialem co nalezy zrobić po przeczytaniu zadania. teraz ogarniam. dzieki
10 sty 17:47
Basiek: Nie ma za co, powodzenia
10 sty 17:48
bartek: Bo widzisz mialem poprzedni przykład:
Dla jakiej wartości t liczby −6, −12, 18−t
2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
rozwiązałem:
−24=12−t
2
t
2=36
t
1=6 u t
2=−6
dlatego, nie wiem skąd po prawej znalazło się od razu 16, a nie 8. rozumiesz o czym mówię? bo w
przykladzie ktory podałem zapisałem środkowy wyraz −12. wynik x=15 jest jak najbardziej
poprawny. wiem to jednak z odpowiedzi a nadal niestety nie rozumiem dlaczego jest 16 a nie 8.
10 sty 17:51
bartek: basiek jeszcze Cie potrzebuje
10 sty 17:58
Basiek: Ech, bo patrz:
od początku to będzie
Dobra to inaczej, tylko nie bardzo mam to tu jak rozpisać

Licznik będzie równy
a
1+a
2= x−1+x+3= 2x+2
Mianownik : 2 (ze wzoru)
po prawej będzie 8
10 sty 18:02
bartek: no to wtedy x=7 a nie x=15
10 sty 18:03
Basiek: Kurczeeee, pomyliłam.
Licznik to będzie
Teraz.
10 sty 18:04
bartek: no kurrrr...

teraz to zmienia postac rzeczy. jelop ze mnie

ze sam tego nie zauwazylem.
dzienks
10 sty 18:06
Basiek: 
Nie ma problemu. No i łatwo coś przeoczyć

To matma.
10 sty 18:07