ciągi pomocy! :<
zuzka: Czy ciąg o podanym wzorze ogólnym jest arytmetyczny? Jeśli tak, oblicz a1 i różnicę tego
ciągu.
a) an = −5 + n
noi tak sprawdziłam i wyszło mi że jest arytmetyczny ( wstawiam bo nie jestem pewna czy dobrze)
an+1 = − 5 + n + 1 = n −4
an−1 = n − 6
− 5 + n = n−4+n−62
− 5 + n = 2n−102
− 5 + n = 2(n−5) 2
− 5 + n = − 5 + n
dobrze to zrobiłam?
noi tak wyszło mi że ten ciąg jest arytmetyczny tylko jak obliczyć r i a1? : /
10 sty 17:37
zuzka: wie ktoś może jak to zrobić

; /
10 sty 17:47
zuzka: ?
10 sty 17:51
bartek: a) jeśli an = −5 + n,
to
an+1 = − 5 (n + 1) = −5n − 5
czy się mylę?
10 sty 17:55