wyrażenia wymierne zadanko
kasza: Codziennie rano Karol przebiega dystans 15 km (7,5k m do lasu i z powrotem). Drogę powrotną
pokonuje z prędkością o 1,5 km/h mniejsza od prędkości z jaka biegnie do lasu. Wyznacz średnia
prędkość z jaka biegnie Karol w drodze powrotnej jeśli jogging trwa 2 godziny i 15 min.
10 sty 17:35
kasza: proszę chociaż o ustalenie równania, potem sobie sam policzę...
10 sty 17:38
kasza: up
10 sty 17:55
ejendi:
v1−v2=1,5
v2=v1−1,5
vśr=15/2,25=(v1+v2)/2
v1+v2=2*15/2,25
v1−v2=1,5
2v1=30/2,25+1,5=14,83
v1=7,42
v2=5,92
========
t1=7,5/v1
t2=7,5/(v1−1,5)
t=t1+t2
10 sty 18:04
kasza: wydaje się zbyt zawile, przez brak oznaczeń nie mogę tego zrozumieć, ale dzięki za pomoc
11 sty 18:28
ejendi:
t=2,25 godz
s=15km
v1=v do lasu
v2=v z lasu
v1−v2=1,5 to różnica predkości do i z lasu
v2=v1−1,5 v powrotu
vśr=15/2,25=(v1+v2)/2; v średnia całej drogi czyli s/t musi się równać średniej z(v1,v2)
1)v1+v2=2*15/2,25 układ równań
2)v1−v2=1,5
2v1=30/2,25+1,5=14,83
v1=7,42
v2=5,92
========
to dodatkowo
t1=7,5/v1
t2=7,5/(v1−1,5)
t=t1+t2
11 sty 19:14