schemat Bernoulliego
megg:
Z pudełka, w którym są 4 kule białe, 1 zielona i 5 niebieskich, losujemy dziesięć razy po trzy
kule, zwracając za każdym razem wylosowaną trójkę kul do urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że
taką trójkę kul, z których każda będzie innego koloru, otrzymamy:
a) sześć razy
b) nie mniej niż pięć i nie więcej niż siedem
wiem jak rozwiązać to zadanie mniej więcej tylko nie wiem jakie jest p − prawdopodobieństwo
sukcesu w pojedynczej próbie
według mnie to są wariacje 2el. ze zbioru 10el − dobrze myślę?
10 sty 17:32
megg: ktoś wie?
10 sty 17:49
xxx: Tutaj trzeba skorzystać ze schematu Bernoulliego na liczbę sukcesów i porażek.
| | C14*C11*C15 | |
Pojedyncze zdarzenie − wylosujemy 3 kule różnego koloru, więc: p = |
| |
| | C310 | |
| | 4*1*5 | | 20 | | 20 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*83! | | 7206 | | 120 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | |
Zdarzenie przeciwne, więc: q = 1−p = 1− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
ad a)
To wszystko to co wcześniej i tutaj:
n = 10 − ilość rzutów (tutaj 0 bo rzucamy 10 razy)
k = 6 ( bo liczymy, że wypadną 3 różne kule aż 6 spośród 10 rzutów)
Podstawiamy do wzoru:
| | | | 1 | | 5 | |
P10(6) = | *( |
| )6*( |
| )10−6, dalej myślę, że sobie poradzisz? |
| | | 6 | | 6 | |
10 sty 20:38
xxx: Przepraszam za literówki i niektóre wzory
10 sty 20:40