pochodne monotoniczność
Wojtek: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji.
h(x)=ex(x+1)
10 sty 17:27
ZKS:
Policz pierwszą pochodną i zobacz kiedy jest > 0 a kiedy < 0.
10 sty 17:34
Wojtek: (ex)=ex
ale nic w tym nie widze
albo nie zrozumialem
10 sty 17:36
Wojtek: obliczam z twierdzenia
h'(x)=(e
x)'*(x+1)+(x+1)'*e
x=e
x(x+1)+e
x co dalej

jak uprościć działanie
jak 1 pochodna e
x to bedzie >0
10 sty 17:39
ZKS:
Przecież masz funkcję ex(x + 1) a nie ex.
10 sty 17:40
ZKS:
ex(x + 1) + ex = ex(x + 1 + 1) = ex(x + 2)
10 sty 17:41
Wojtek: to na osi mam zaznaczyc e
x=2.72... czy jakoś tak a drugi x czy pierwiastek −2

? ale nie bo
to nie bedzie parabola prawdopodobnie e to nie wiem
10 sty 17:44
ZKS:
ex dla każdego x ∊ ℛ jest > 0 jako funkcja wykładnicza.
10 sty 17:48
Wojtek: to w takim razie ile wynosi x? bo nie wiem jak narysowac wykres
10 sty 18:56
ZKS:
Skoro ex jest dla każdego x ∊ ℛ > 0 to sprawdzasz tylko x + 2.
10 sty 19:05
Wojtek:

czyli tak bedzie wyglądał wykres
czyli f/\ dla argumentów (−2,−1) bo xeR\{−1} ,(−1,
∞)
f\/ dla argumentów (−
∞,−2)
czy tak?
10 sty 19:20
ZKS:
Rozwiązujesz nierówność
h'(x) > 0 ⇔ ex(x − 2) > 0 ⇒ x − 2 > 0
h'(x) < 0 ⇔ ex(x − 2) < 0 ⇒ x − 2 < 0
10 sty 19:29
Wojtek: tam powinno byc x+2 nie x−2
h'(x)>0⇔x>−2
h'(x)<0⇔x<−2
czyli dobrzze wykres i monot..
10 sty 19:34