PROCENT SKLADANY
procent: Prosze o pomoc z jednym zadaniem z procentow skladanych:
Firma X zaciagnela w banku kredyt w wysokosci 10 000zl. Co roku bank nalicza odsetki w
wysokosci 10%. Kredyt wraz z odsetkami ma byc splacony jednorazowo po n latach. Na ile
lat zostal zaciagniety kredyt, jezeli firma X bedzie musiala splacic 13 310 zl?
(musi wyjsc ze na 3 lata)
26 mar 15:44
procent: pomoze ktos?
26 mar 16:33
Eta: Pomogę Ci
26 mar 16:45
procent: dziekuje!
26 mar 16:48
Eta: Witam!
oznacz przez:
K−−− wysokość kredytu czyli K= 10 000 zł
K
R −−− wysokość raty ( wraz z odsetkami) czyli K
R = 13 310zł
p −−− oprocentowanie p=10% = 0,1
n − ilość lat spłaty
odsetki naliczane raz na rok
zatem korzystasz ze wzoru na procent składany:
K
R = K(1 +p)
npodstawiając dane otrzymasz:
| | 13 310 | |
(1 +0,1)n = |
|
|
| | 10 000 | |
więc : (1,1)
n = 1,331 a 1,1
3 = 1,331(oblicz na kalkulatorze
taki wynik otrzymasz)
zatem:
(1,1)
n= (1,1)
3 => n= 3 lata
26 mar 16:54
procent: zgadza sie ,jeszcze raz dziekuje.
26 mar 17:02
Eta: A gdzie kwiatek? w nagrodę
26 mar 17:03