Asymptoty
fler: Znajdź asymptoty funkcji:
trochę starałem się z tego zrozumieć i obliczyłem dziedzinę
D ∊ ( −
∞,2) (2,
∞) / {2}
i z tego co widziałem dalej są trzy rodzaje tych asymptot (rozumiem, że mam sprawdzić każdą), a
każda z nich może być jeszcze lewo lub prawostronna.
No i dajmy na to pionowa
| | x2 − x − 2 | |
lim{x→2−) |
| |
| | 2−x | |
i przyznam, że trochę się tu gubię, bo co to jest, granica właściwa? Przerabialiśmy granicę,
ale nie mieliśmy tych indeksów dziwnych (+, −) i nie bardzo wiem o co z tym chodzi
Z góry dzięki
10 sty 16:28
fler: tam w tym drugim bla ma być tak samo jak wyżej tylko ze znakiem − (nie wiem coś źle skopiowałem

)
ktokolwiek?
10 sty 16:33
fler: prosze? : (
10 sty 16:48
fler: odświeżam bo zadanie znika z listy powoli ...
10 sty 16:59
jan: dziedzinę określamy jako R−{2} lub (−∞,2)∪(2,∞)
+ lub − przy granicy oznacza granicę z prawej lub lewej strony
x2−x−2 = (x−2)(x+1)
stąd x2−x−22−x = (x−2)(x+1)2−x=−x−1
x→−∞to granica →+∞
x→+∞ to granica →−∞
x→2+ to granica= −3
x→2− to granica =−3 .
Nie wpisuję lim ponieważ wszystko staje sie niewyraźne
10 sty 17:16
fler: dzieki za odp : D
czyli licze do momentu −x−1 i teraz podstawiam 2
dla + (prawa strona?) −x−1 = −3
dla − (lewa ... ) −x−1 = −3
troche nei rozumiem nadal z tymi + i −, bo (moze akruat taki przyklad), ale nie ma miedzy nimi
roznicy, je sie gdzies podstawia , cos ... ,anwet nie wiem jak zadac pytanie
10 sty 17:28
jan: nie ma aymptot pionowych ,jednak mogą być ukośne y= ax+b, gdziea= limx→∞ f(x)x
b=limx→∞(f(x)−ax)
w tym zadaniu lim x→∞ f(x)x = lim −x−1x = lim ( −1−1x) = −1
stąd a= −1
b= limx→∞ ( f(x) − ax) = lim ( −x−1+x ) = − 1
czyli f(x) = −x−1
podobnie robimy przy x→−∞
10 sty 17:43
jan: Przepraszam, napisałem z opóźnieniem ale mam inną pracę
10 sty 17:45