matematykaszkolna.pl
Asymptoty fler: Znajdź asymptoty funkcji:
x2 − x − 2 

2−x 
trochę starałem się z tego zrozumieć i obliczyłem dziedzinę D ∊ ( −,2) (2,) / {2} i z tego co widziałem dalej są trzy rodzaje tych asymptot (rozumiem, że mam sprawdzić każdą), a każda z nich może być jeszcze lewo lub prawostronna. No i dajmy na to pionowa
 x2 − x − 2 
lim{x→2+)

2−x 
 x2 − x − 2 
lim{x→2)

2−x 
i przyznam, że trochę się tu gubię, bo co to jest, granica właściwa? Przerabialiśmy granicę, ale nie mieliśmy tych indeksów dziwnych (+, −) i nie bardzo wiem o co z tym chodzi Z góry dzięki
10 sty 16:28
fler: tam w tym drugim bla ma być tak samo jak wyżej tylko ze znakiem − (nie wiem coś źle skopiowałem ) ktokolwiek?
10 sty 16:33
fler: prosze? : (
10 sty 16:48
fler: odświeżam bo zadanie znika z listy powoli ...
10 sty 16:59
jan: dziedzinę określamy jako R−{2} lub (−∞,2)∪(2,∞) + lub − przy granicy oznacza granicę z prawej lub lewej strony x2−x−2 = (x−2)(x+1) stąd x2−x−22−x = (x−2)(x+1)2−x=−x−1 x→−∞to granica →+∞ x→+∞ to granica →−∞ x→2+ to granica= −3 x→2 to granica =−3 . Nie wpisuję lim ponieważ wszystko staje sie niewyraźne
10 sty 17:16
fler: dzieki za odp : D czyli licze do momentu −x−1 i teraz podstawiam 2 dla + (prawa strona?) −x−1 = −3 dla − (lewa ... ) −x−1 = −3 troche nei rozumiem nadal z tymi + i −, bo (moze akruat taki przyklad), ale nie ma miedzy nimi roznicy, je sie gdzies podstawia , cos ... ,anwet nie wiem jak zadac pytanie
10 sty 17:28
jan: nie ma aymptot pionowych ,jednak mogą być ukośne y= ax+b, gdziea= limx→∞ f(x)x b=limx→∞(f(x)−ax) w tym zadaniu lim x→∞ f(x)x = lim −x−1x = lim ( −1−1x) = −1 stąd a= −1 b= limx→∞ ( f(x) − ax) = lim ( −x−1+x ) = − 1 czyli f(x) = −x−1 podobnie robimy przy x→−∞
10 sty 17:43
jan: Przepraszam, napisałem z opóźnieniem ale mam inną pracę
10 sty 17:45