Trygonometria
Bolek: Podaj największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=−cos2−4cos+5. Obliczyłem deltę i
pierwiastki i nie wiem co dalej zrobić.
10 sty 16:23
Bolek: | | 1−sin4x−cos4x | |
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości f(x)= |
| |
| | 1−cos2x−sin6x | |
10 sty 16:26
rumpek:
f(x) = −cos
2x − 4cosx + 5
t = cos, t∊<−1,1>
−t
2 − 4t + 5 = 0
1. Twoje rozwiązanie:
Δ = 16 + 20 = 36 ⇒
√Δ = 6
(ani Δ, ani t
1, t
2 nie trzeba liczyć)
2. Prawidłowe rozwiązanie:
f(t) = −t
2 − 4t + 5
więc trzeb tylko obliczyć:
f(−1) = −1 + 1 + 5 ⇔f(−1) = 5
f(1) = −1 − 4 + 5 ⇔ f(1) = 0
No i masz
10 sty 16:28
Bolek: dzx wielkie
10 sty 16:33
rumpek:
| | 1 − sin4x − cos4x | |
f(x) = |
| |
| | 1 − cos2x − sin6x | |
1 − cos
2x − sin
6x ⇒ 1 − (1 − sin
2x) − sin
6x ⇒ 1 − 1 + sin
2x − sin
6x
sin
2x − sin
6x ≠ 0
sin
2x(1 − sin
4x) ≠ 0
sin
2x(1 − sin
2x)(1 + sin
2x) ≠ 0
sin
2x(1 − sinx)(1 + sinx)(1 + sin
2x) ≠ 0
Teraz odczytać z wykresu, które nie mogą być.
1
o. Zajmuję się wpierw licznikiem:
1 − sin
4x − cos
4x = 1 − sin
4x − (1 − sin
2x)
2 =
= 1 − sin
4x − (1 − 2sin
2x + sin
4x) =
= 1 − sin
4x − 1 + 2sin
2x − sin
4x =
= −2sin
4x + 2sin
2x = −2sin
2x(sin
2x − 1) = 2sin
2x(1 − sin
2x)
2
o Zapisujemy w ładnej formie:
| 2sin2x(1 − sin2x) | | 2 | |
| = |
| |
| sin2x(1 − sin2x)(1 + sin2x) | | 1 + sin2x | |
///////////////
a) −1 ≤ sinx ≤ 1 / ()
2
0 ≤ sin
2x ≤ 1 / + 1
1 ≤ 1 + sin
2x ≤ 2
więc zbiorem rozwiązania jest: x∊(1,2) (są obustronnie otwarte ze względu na dziedzinę)
10 sty 16:45
Bolek: dzięki za rozwiązanie zadań
10 sty 20:21