wyznacz x(ciągi)
Alicja: Wyznacz x. 2+4+6+...+x=5150
Będę wdzięczna za pomoc, to BARDZO PILNE

!
10 sty 16:00
Basiek: Wzór na sumę ciągu arytmetycznego.
a1=2
r=2
S=5150
an=x
Pozdrawiam.
10 sty 16:05
Basiek: Poprawka, w sumie możesz wykorzystać prostszy wzór
a
1=2
a
n=x
S=5150
10 sty 16:09
Alicja: czy jednak mógłby to ktoś rozwiązać? bo nic mi tu nie wychodzi..
10 sty 17:47
Mila:
x =2n dodawane są kolejne liczby parzyste
n∧(n+ 1) = 5150
niestety iloczyn kolejnych liczb naturalnych nie może być równy 5150, albo bład w danych albo
brak rozwiązań w zbiorze liczb naturalnych
10 sty 20:58