oblicz sumę 35 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego....
alio: oblicz sumę 35 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego an= 8− 5n
prosze o rozwiazanie krok po kroku
10 sty 15:50
Basiek: a
1= 3
a
2= −2
r= −5
podstaw
a
1= 3
r=−5
n=35
10 sty 15:52
alio: skąd się wzięło , że a1 = 3 , a2 = −2

?
10 sty 15:55
Basiek: więc masz wzór ogólny
an=8−5n
a1=8− 5*1
a2= 8−5*2
a1234567=8−5*1234567
...
10 sty 16:02
alio: juz rozumiem , dziekuje bardzo

a moge prosic o rozwiazanie jscze tego ?
suma dziesieciu pierwszych wyrazow ciagu arytmetycznego jest rowna 21 oraz a7 = 3 2/3
oblicz a1 i r
10 sty 16:22
kólko i krzyżyk:

XD
10 sty 18:48