funkcja kwadratowa . pomocy!
mnm..: Rozwiaz rownanie nie korzystajac ze wzorow na pierwiastki:
a)x(2x+1)=0
b)3x2−6x=0
c)25x2−1=0
d)x2−3=0
e)x2−6x+9=0
f)4x2+4x+1=0
10 sty 15:40
Dorota: W B,C.D.E I F wydaje jis ie ze trzeba obliczyć delte, a w a x1 =0, a x−{2} = −1/2
10 sty 15:45
Basiek: a) z tej postaci odczytujesz pierw.
b) 3x(x−2)=0
c) (5x−1)(5x+1)=0
d) (x−√3)(x+√3)=0
e) (x−3)2=0
f) (2x+1)2 =0
10 sty 15:48
Dorota: sooory, nie korzystając to ja bym zamieniła tak zeby x wyłączyc przed nawias tak jak w
podpunkcie a masz, a potem tak jak ten pierwszy podpuntk rozwiązujesz np. 3 x2− 6x= 3x(x−2)=0
10 sty 15:49
Dorota: noo tak, bo masz, jak w a 3x=0, czyli x=0, x−2=0 czyli x=2
10 sty 15:50