?
kylie: prosze o sprawdzenie takiego przykładu tresc zadania skróc ułamek
10 sty 15:39
kylie: i tu jeszcze jeden przykład
| x2−2x+1 | | 2(x2+1) | |
| = |
| |
| x−1 | | x−1 | |
10 sty 15:44
kylie: zerknie ktos chociaz na to bo zalerzy mi
10 sty 15:53
luk18: w tym pierwszym to nie za bardzo rozumiem co zrobiłeś. a w drugim źle jest. Nie ma takiego
wzoru, jaki zastosowałeś/łaś w liczniku
a2−2ab+b=(a−b)2 <− takiego trzeba użyć
10 sty 15:55
kylie: czyli jak to powinno byc
10 sty 15:59
10 sty 16:01
luk18: I teraz skracasz
10 sty 16:01
kylie: uu to jak sie skróci =x2
10 sty 16:03
kylie: | | 3x12 | |
yhm a ten pierwszy przykład bo tam te znaki nie wyszły |
| |
| | 6x8 | |
10 sty 16:04
luk18: | | (x−1)(x−1) | |
Nie... (x−1)2 można zapisać jako iloczyn (x−1)(x−1) i teraz otrzymujesz |
| |
| | x−1 | |
teraz skracasz jeden nawias z mianownikiem i otrzymujesz x−1
10 sty 16:06
kylie: a no dokładnie tak
10 sty 16:07
luk18: jeśli masz coś w potędze to znaczy że tyle razy musisz to wymnożyć przez siebie ile masz w
| | 3*x*x*x*x*x*x*x*x*x*x*x*x | |
potędze, jeśli masz x12 czyli masz |
| (tylko |
| | 6*x*x*x*x*x*x*x*x | |
tak oczywiście się tego nie zapisuje, rozpisałem żeby ci to wytłumaczyć) i teraz skracasz tyle
x ile się da, jeden x na górze to i jeden na dole, na dodatek da się skrócić 3 i 6
10 sty 16:09
kylie: no da wyjdzie 2
10 sty 16:14
luk18: To napisz w jakiej postaci po skróceniu wygląda ten ułamek
10 sty 16:14
10 sty 16:18
luk18: Nie.. Spróbuj jeszcze raz, w ogóle to w której jesteś klasie?
10 sty 16:27
henio: 12 klasie człowieku ile to mozna skrócic jak sie mi to nadal miesza
10 sty 16:30
henio: zaraz to oblicze
10 sty 16:30
Basiek: <wtrąca się>
10 sty 16:33
henio: no i ile wam wychodzi
wole geografie
10 sty 16:42