granica
benia: Oblicz granicę:
a) lim x→1= x4−3x+2 dzielone przez x5−4x+3
10 sty 15:33
jan: korzystając z tego, że 1 jest pierwiastkiem licznika i mianownika otrzymujemyx4 − 3x + 2 =
(x−1)( x3 +ax2+bx+c)
mnożymy wielomiany i porównujemy z lewą stroną. Otrzymujemya=1, b=1, c=−2
stąd x4−3x+2 = (x−1)(x3+x2+x−2)
podobnie x5−4x+3 =(x−1)(x4+x3+x2+x−3)
limx→1 (x−1)(x3+x2+x−2)(x−1)(x4+x3+x2+x−3 =
limx→1 x3+x2+x−2x4+x3+x2+x−3
= limx→1 13+12+1−214+13+12+1−3 =11=1
10 sty 16:38
benia: a skąd się wzięło te a, b i c ?
10 sty 17:29
jan: a b i c potrzebne są do wyznaczenia wielomianu i są to niewiadome
10 sty 17:47
benia: to rozumiem ale skąd je obliczyć?
10 sty 17:51
jan: mnożąc wielomiany po prawej stronie i porównując z lewą np. po lewj stronie przy x4
współczynnik równa się 1, przy x3 równa się 0, przy x2 równa się 0
mnożąc wielomiany po prawej stronie np. przy x3 będzie (a−1) , a ponieważ po prawej stronie
jest 0 więc a−1=0 stąd a=1
10 sty 18:00