Zadanie
tropikalna: mam jeszcze problem z takim zadaniem:
W prostokącie jeden bok jest o 8cm dłuższy od drugiego, a pole prostokąta jest równe polu
kwadratu, którego przekątna ma długość 12 pierw. z 2 cm, powiekszonemu o kwadrat dł.
krótszego boku prostokąta. Oblicz obwód prostokąta.
punkty B=(2,3) D=(−2,−3) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD o bok 5. Oblicz
współrzędne wierzchołków A i C oraz pole rombu.
26 mar 14:49
tropikalna: w tym zad 1
wyszło mi tak że
prostokąt:
a+8=b
kwadrat
skoro przekątna równa się 12 pierw. z 2 = a pierw. z 2 czyli a= 12 cm
obliczam pole kwadratu i wynosi 144cm2
równa się ono polu prostokąta
więc podstawiam a * (a+8) =144
a2 + 8a=144
i dalej nie wiem co mam zrobic. w odp. jest ze obowd prostokąta,który muszę obliczyć
wynosi 88cm..
prosze o pomoc.
26 mar 15:03
kolu: mam rade ucz sie i jeszce raz UCZ SIę
26 mar 15:46
Eta: Witam!
zobacz, gdzie masz błąd?
a −−− dłuższy bok prost.
b −−− krótszy o 8 cm to : b= a − 8



c −−− dług. boku kwadratu ponieważ d= 12
√2 => c = 12cm
zatem: równanie zgodnie z treścią jest: ( tu też masz bład!
a*( a − 8) = 144 − ( a −8)
2 (bo odejmujemy kw. krótszego boku
policz teraz i wszystko będzie tak jak masz w odp

powinno Ci wyjść: a = 26 cm b = 18 cm
czyli Ob = 52 +36 = 88 cm
Powodzenia!
26 mar 16:10
tropikalna: dziekuję, wyszło..
ale mam problem z tym drugim zadaniem
26 mar 17:44