Znajdź wszystkie liczby naturalne x i y spełniające równanie x^2 + 3xy - 7 = 0
Neeene: Znajdź wszystkie liczby naturalne x i y spełniające równanie x2 + 3xy − 7 = 0
doszedłem do rownania y=(7−x2)/3x i tutaj niestety nei wiem co dalej, podstawiam to za 'y'
w rownaniu to tez wychodzą dziwne liczby.
10 sty 15:16
Basiek: Pierwsze zaczęłabym od założeń, żeby to równanie miało pierwiastki Δ≥0
Z takiego przekształcania... to chyba nic CI nie wyjdzie. Próbowałaś wzorami Viete'a
10 sty 15:33
Neeene: trudno co kolwiek mi powiedzieć o wzorach Viete'a, ponieważ nie miałem ich w szkolę.
10 sty 15:54
Basiek: A hiperbole miałeś? Ech...
dobra, to inaczej
| | 7−x2 | |
doszedłeś do postaci y= |
| No i wiesz, że x≠0, x,y>0 |
| | 3x | |
żeby y było większe od 0, to 7−x
2: 3x musi być większe od zera, z czego, że 3x>0 , to my wiemy
więc 7−x
2>0 x∊(−
√7,
√7) + wcześniejsze założenia, że x>0
stąd x∊(0,
√7) ,
√7≈2coś
więc sprawdzasz przedział (0,2>.... do tego doliczasz y ze wzoru.
Napisz, czy to jasne, okej?
10 sty 16:00
Grześ: a nie wystarczy tak:
x
2+3xy−7=0
x
2+3xy=7
x(x+3y)=7
Teraz dzielniki naturalne 7= {1,7}, czyli mamy dwa układy:
x=1 x=7
x+3y=7 x+3y=1
x=1 x=7
y=2 y=−2
Z tych par tylko jedna spełnia warunki
10 sty 16:09
Basiek: Ech, człowiek głupieje na starość i coraz bardziej "wymyśla"

Wybaczcie.
10 sty 16:10
DZIADZIA: ma pytanie z innej beczki
10 sty 16:18
DZIADZIA: chodzi o funkcję co oznacza wspłoczynnik b? a−informuje o ramionach c−o przecieciu z osią y
a b?
10 sty 16:19
Basiek: JAKIEJ funkcji?
10 sty 16:20
DZIADZIA: kwadratowej
10 sty 16:25
Basiek: 'Gdy a > 0, to ramiona paraboli są skierowane w górę i posiada ona minimum globalne, w
przeciwnym wypadku są skierowane w dół i ma ona maksimum globalne. Miejscem przecięcia wykresu
funkcji kwadratowej z osią OY jest punkt (0, c).'
10 sty 16:29
DZIADZIA: to moze w ten sposób f(x)=ax2+bx+3
a>o b=? c=3 chodzi mi o b jakie jest b? i jak wygladał by
rysunek poglodowy paraboli i ile miejsc zerowych by miała?
10 sty 16:34
Basiek: Nie jestem pewna, czy b ma jakiekolwiek właściwości...
a>0 ramiona do góry a<0 ramiona w dół
Δ>0 ma pierwiastki Δ<0 brak pierwiastków , Δ=0 jeden pierwiastek podwójny
c− miejsce przecięcia z osią OY...
No rozumiesz... wpisz w google− masz tam WSZYSTKO !
10 sty 16:38
DZIADZIA:

w ttym zadaniu mam taki rysunek więc nie wiem jak obliczyc m.zerowe tej funkcji?
10 sty 16:43
Basiek: Z takim rysunkiem to Ty, co najwyżej możesz zastanawiać się, czy to surrealizm, czy może
futuryzm.
10 sty 16:44
DZIADZIA: wiem stary ale nie umiem lepiej
10 sty 16:47
Basiek: * jestem dziewczyną.
Nie ma wartości, nie ma dokładnej paraboli− nie ma rozwiązania.
proste.
10 sty 16:49
DZIADZIA: oj sorki,kurcze kupiłem sobie następną książkę z zadaniami na maturę poz. podstawowy i te
zadania wcale nie są proste!
Znasz coś dobrego,a możę słyszałaś cos o tej którą ja posiadam jest to WYDAWNICTWO SZKOLNE
OMEGA nowe uaktualnione wydanie cena 24,90
10 sty 16:58
Basiek: OMEGĘ widziałam, prosta nie jest... cóż.

Mam przynajmniej z angielskiego

Wszystko zalezy, na ile chcesz zdać tę podstawę, napisz mi, to Ci doradzę

w tematyce
książek jestem... niemal ekspertem
10 sty 17:02
DZIADZIA: super chhodzi mi o 15pkt
10 sty 17:08
10 sty 17:09
DZIADZIA: i mówisz że jak ją przejadę to zaliczę?
10 sty 17:11
Basiek: Mówię, że min. 50−60%
10 sty 17:13
DZIADZIA: tam są łatwiejsze te zadania?niz w tej omedze?
10 sty 17:15
Basiek: Omegi nie mam, ale mogę Ci zagwarantować, że nie są jakieś szczególnie trudne, są zawarte
wszystkie działy, zadań jest dużo, więc jak przerobisz, to opanujesz + jest sporo pełnych
odpowiedzi, co jest dość rzadkie
10 sty 17:16
Basiek: http://chomikuj.pl/asiulka1993/PODKOWA+ZBI*c3*93R+ZADA*c5*83+MATURA+OD+ROKU+2010
Masz tu 3 rozdziały... weź sobie ściągnij, zerknij, czy podoba CI się forma, czy zad. są
na "odpowiednim" poziomie, czy ksiązka odpowiada Tobie (każdy ma inne preferencje).
Z jeszcze prostszych to chyba tylko Operon oferuje

W sumie nie są aż tak złe, te
operonowskie, ale dla mnie trochę za proste i trochę za dużo błędów.
10 sty 17:21
DZIADZIA: ja poprostu chcę zdac podstawe na minimum ,co bys wtym przepadku polecała

)?
10 sty 17:23
POMOCY: potrzebuje rozwiazanie rownan
1metoda podstawiania 2x+y=8
x−y=7
2metada dodawania stronami
x+2y=−3
2x−y=−1
10 sty 17:23
DZIADZIA: dziękuje BASIEK szkoda ze nie jestes Poznanianka to bym Cię na kawę zaprosił
10 sty 17:25
Basiek: Szczerze? Nie mam pojęcia... idź do księgarni i zerknij, który zbiór Ci bardziej "siada". One
są zwyczajnie różne. Operon ma bardziej kolorowe, trochę teorii jest... tych zadań też jest
dość sporo. A Podkowa: same zadania z odpowiedziami, dużo, bo dużo, ale dokładnie wałkują
każdy temat.
Ja sama korzystam z 4 zbiorów, bo cięzko jednoznacznie określić co i jak... wszystko zależy od
człowieka.
10 sty 17:25
POMOCY: Pomoze ktos kto z Poznania ?
10 sty 17:28
10 sty 17:28
POMOCY: Poznań najlepsze miasto
10 sty 17:29
Basiek: 2x+y=8
x−y=7
dodajemy stronami
3x= 15
x=5
x−y=7=> y=x−7
y=−2
x=5
y=−2
10 sty 17:30
DZIADZIA: Basiek wymiata fajna dziewczyna jeszcze raz dziekuje bede tu bywał zawsze pod tym
nickiem

))
10 sty 17:32
Basiek: hahaha

Tyle komplementów dziś zbiorę, że...uuuu.
10 sty 17:33
DZIADZIA: to chyba dobrze co
10 sty 17:34
Basiek: Nie będę narzekać

A teraz idę coś zrobić, bo wypadałoby, też niestety maturę piszę...
Pieskie życie
10 sty 17:37
AS: Odnośnie równania x
2 + 3*x*y − 7 = 0 widzę takie rozwiązanie.
x i y mają być naturalne tj x = 1,2,3,...
Mianownik może przybierać wartości 3 , 6 , 9 ,...
Licznik 6 , 3 , −2....
Od razu widać,że tylko x = 1 może spełniać warunki zadania
A więc rozwiązaniem są liczby: x = 1 , y = 2
10 sty 17:58