Dowód z prawdopodobieństwa
zielone: Dane są dwa zdarzenia A,B ⊂ Ω dla których P(A') >
23, P(B') >
34 i P(A∩B)≥
16.
Wykaż, że P(A∪B)≤
512.
Z góry dziękuję
10 sty 14:42
Basiek: P(A)=1−P(A')
P(A')=1−P(A)
P(A)<....
to samo z P(B)
no i potem P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
... Dasz radę?
10 sty 14:44
zielone: Tyle jeszcze zrobiłam. Mam problem, bo to są nierówności i nmie wiem jak się za to zabrać...
10 sty 14:45
Basiek: Hm, to może żeby wszędzie były te same znaki...
P(A∪B)+P(A∩B)> P(A)+P(B)
po prawej będziesz mieć liczby.... i potem wydaje mi się, wystarczy przenieść P(A∩B)
10 sty 14:48
zielone: Nie jest pewna czy tak można...
10 sty 15:08
Basiek: Napisz do jakiej postaci doszłaś, co? Bo mnie liczyć się za bardzo nie chce, jeśli mam być
szczera. A jak będzie, to spróbujemy coś razem przekształcić, żeby wyszło
10 sty 15:16
jan: 1 − P( A ) > 23
−P(A) > −13 / * (−1)
P(A) < 13
podobnie P(B) < 14
−P(A∩B)≤ −16
stąd P(A∪B) ≤ 13 + 14 −16
P(A∪B) ≤ 412 + 312 − 212
P(A∪B) ≤ 512
10 sty 15:32
rumpek:
P(AuB) ≤ 1
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(AuB) ≤ P(A) + P(B) − P(A∩B)
i dalej tak jak wyżej (post w celu uzupełnienia)
10 sty 16:11