sa
Matei: Oblicz współrzędne środka okręgu oraz promień jeżeli
o:x2+y2+2x−8y=0
10 sty 14:38
Basiek: (x+1)
2−1+(y−4)
2−16=0
(x+1)
2+(y−4)
2=17
S(−1,4) r=
√17
10 sty 14:40
Matei: S(−1,4) i r = pierw z 17 to tylko trzeba "wyciągnąć"?
A to zadanie:
Prosta l:x=By−2=0 jest prostopadła do prostej k:6x−2y+1=0. oblicz b
10 sty 14:57
Matei: źle napisałam
Prosta l:x+By−2=0 jest prostopadła do prostej k:6x−2y+1=0. oblicz B
10 sty 14:58
Matei: wiesz Basiek jak to zrobić?
10 sty 15:06
Matei: prosze o pomoc z ty 2 zadaniem
10 sty 15:08
10 sty 15:11
Matei: a ile powinno wyjść 1/3 czy 3?
10 sty 15:12
Basiek: Z powyższego wynika, że
2B=6=> B=3
Można to oczywiście najpierw doprowadzić do postaci kierunkowej,a potem a
1*a
2=−1 tak
łatwiej, ale też dłużej

Tu trzeba znać wzór
10 sty 15:13
Matei: to ten wzór?
y = ax + b oraz y = cx + d.
10 sty 15:18
Basiek: W kartezjańskim układzie współrzędnych dowolne dwie proste na płaszczyźnie mogą być opisane
równaniami
ax + by + e = 0 oraz cx + dy + f = 0.
Są one prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy
ac+bd=0
10 sty 15:18